Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

 13- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace - 31.3. 2023
 
 
 

Jednou větou:                     

Provoz JE: Oba bloky ETE jsou v provozu, 3 bloky EDU jsou v provozu. Na bloku 2 EDU probíhá plánovaná odstávka pro výměnu paliva
 
Z domova: Američané budou nově dodávat jaderné palivo kromě Temelína
i do Dukovan. Územní rozhodnutí pro nový blok v Dukovanech se opět odkládá. Po páté. ZAT dodá na bulharskou JE Kozloduj řídicí systém za 15,5 milionu eur.
 
Ze zahraničí: EDF vytváří novou dceřinou společnost Nuward SMR. Bulharsko "blízko podpisu předprojektových studií Westinghouse a EDF". Šéf MAAE R. Grossi míří do Záporoží. Druhý blok Běloruské JE Ostrovec dosáhl první kritičnosti. Kanadské, polské a americké společnosti
v "bezprecedentní" spolupráci na SMR.
Podepsána smlouva na hlavní komponenty JE Shin Hanul 3 a 4 :. Strategie umělé inteligence společnosti Sellafield "zvýšit bezpečnost a urychlit sanaci lokalit".
 
 Informace z EDU
1.     blok – 100 %
2.     blok – odstávka den 49 den, režim 6,
3.     blok – 100 %,  
4.     blok – 100 %
Výroba letos 3 676 GWh
 
Informace z ETE
29. 3. 2023
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1101 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 2 299 470 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1102 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 2 298 474 MWh
 
 
Z domova
 
Američané budou nově dodávat jaderné palivo kromě Temelína i do Dukovan
Americká společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku bude dodávat od roku 2024 jaderné palivo i pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Nyní palivo pro tamní typ reaktorů jako jediná na světě vyráběla, a do Dukovan dodávala, pouze ruská společnost TVEL. Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině v loňském roce ČEZ z bezpečnostních důvodů okamžitě zahájil jednání, aby nalezl nového dodavatele paliva. Společnost Westinghouse urychlila vývoj a výsledkem je dnes podepsaný kontrakt.
Již vloni v květnu ČEZ vybral nové dodavatele jaderných palivových souborů i pro jadernou elektrárnu Temelín. Dodávky od americké společnosti Westinghouse a francouzské společnosti Framatome budou realizovány taktéž od roku 2024. Společnost Westinghouse již palivové soubory do Temelína po jeho spuštění deset let dodávala. Nově se k ní připojuje i druhý český klíčový zdroj – Jaderná elektrárna Dukovany.
„Zajištění západního dodavatele palivových souborů pro Dukovany je významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i celou Českou republiku. Dochází k dalšímu výraznému posílení energetické bezpečnosti,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.
Westinghouse by měl první palivové soubory pro blok typu VVER 440 dodat do České republiky už v příštím roce.
„Aktuálně má Jaderná elektrárna Dukovany ve skladu zásobu paliva na přibližně tři roky provozu. Tuto rezervu hodlá udržovat i po podpisu nového kontraktu.
„Díky zvýšení počtu možných dodavatelů posilujeme naši nezávislost i jistotu dalšího provozu našich jaderných zdrojů,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.
Westinghouse Electric Company: Má více než 60 let zkušeností s jadernou energetikou po celém světě. Nabízí produkty a služby v oblasti projektování, výstavby, řízení, servisování a údržby jaderných elektráren, výroby a servisování klíčových jaderných komponent. Aktuálně působí v 19 zemích.
  Územní rozhodnutí pro nový blok v Dukovanech se opět odkládá. Po páté.
E 15,  29.03.2023 : Třebíčský úřad požádal o prodloužení termínu pro územní rozhodnutí o novém bloku jaderné elektrárny Dukovany o další tři měsíce na začátek června. ČEZ upozorňuje, že jakékoli zpoždění jednotlivých povolovacích kroků může vést ke zpomalení výstavby.
ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Dukovany II požádal o vydání územního rozhodnutí na začátku června 2021. Od té doby byl termín vydání stanoviska úřadu pětkrát prodloužen. Naposledy v únoru, kdy ho třebíčský úřad posunul ze začátku března na začátek června.
Důvod zpoždění třebíčský starosta neuvedl. „Pro nás je toto řízení priorita. Úřad je schopen vydat rozhodnutí okamžitě, ale jen v případě, že k tomu má veškeré potřebné podklady a dokumenty,“ říká bez dalších podrobností starosta Pavel Pacal.
ZAT dodá na bulharskou JE Kozloduj řídicí systém za 15,5 milionu eur
ZAT si tak připsal další významný úspěch v oblasti dodávek do jaderné energetiky v Evropě.
V polovině března podepsal ZAT smlouvu na dodávku RRCS – systémuřízení regulačních tyčí reaktoru pro 5. a 6. blok bulharské jaderné elektrárny Kozloduj za 15,5 milionu eur. „Jde o další jadernou elektrárnu v Evropě, kterou bude řídit systém vyvinutý a vyráběný v Příbrami. Aktuálně jde o jeden z nejmodernějších řídicích systémů.
Řídicí systémy a know-how společnosti ZAT jsou aktuálně nasazeny na 30 procentech jaderných elektráren v EU a na 10 procentech ve světě.
 
Zahraničí
 
EDF vytváří novou dceřinou společnost Nuward SMR
30. března 2023. Francouzská EDF říká, že vytvoření plně vlastněné dceřiné společnosti umožní malému modulárnímu reaktoru Nuward (SMR) splnit své "další klíčové milníky" na cestě k zahájení výstavby v roce 2030.
  Bulharsko "blízko podpisu předprojektových studií Westinghouse a EDF"
28. března 2023. Bulharské ministerstvo energetiky uvedlo, že dohody o předprojektových studiích mají být podepsány s Westinghouse ohledně dvou reaktorů AP1000 v jaderné elektrárně Kozloduj a s EDF pro dva bloky o výkonu 1000 MW v Belene.  Bulharsko "blízko podpisu předprojektových studií Westinghouse a EDF": New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
Šéf  MAAE R. Grossi míří do Záporoží
27. března 2023, WNN: Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi navštíví jadernou elektrárnu Záporoží podruhé od začátku rusko-ukrajinské války. Šestibloková elektrárna je v první linii konfliktu a Grossi strávil měsíce hledáním dohody o bezpečnostní zóně kolem  ní.
Druhý blok Běloruské JE Ostrovec dosáhl první kritičnosti
2. blok běloruské jaderné elektrárny dosáhl minimální úrovně kontrolovatelného výkonu se samoudržující řízenou jadernou reakcí.
Kanadské, polské a americké společnosti v "bezprecedentní" spolupráci na SMR
Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), Tennessee Valley Authority (TVA), Ontario Power Generation (OPG) a Synthos Green Energy (SGE) se dohodly na spolupráci na globálním nasazení malého modulárního reaktoru GEH BWRX-300 (SMR) prostřednictvím spolupráce na vývoji standardního designu.  Kanadské, polské a americké společnosti v "bezprecedentní" SMR spolupráci: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
Podepsána smlouva na hlavní komponenty JE Shin Hanul 3 a 4 :
Společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a Doosan Enerability podepsaly smlouvu
v hodnotě 2,9 bilionu KRW (2,3 miliardy USD) na dodávku hlavního zařízení pro bloky 3 a 4 jaderné elektrárny Shin Hanul.
Strategie umělé inteligence společnosti Sellafield "zvýšit bezpečnost a urychlit sanaci lokalit"
Britské jaderné zařízení v Sellafieldu představilo svou strategii umělé inteligence (AI), jejímž cílem je zlepšit účinnost a bezpečnost s cílem, že do roku 2032 "bude AI řídit bezpečnější, rychlejší a lepší výkon v našich zařízeních a obchodních funkcích, se zavedenými poradenskými systémy
a automatizací, která není kritická z hlediska bezpečnosti".
 
Pranostika
Sníh dubnový jako mrva pohnojí.
O svatém Kvirinu (30.3.) už je teplo i ve stínu.
O svaté Balbíně (31.3.) je už po zimě.
Velký pátek deštivý - dělá rok žíznivý

2. 4. 2023