Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

 14- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace - 7. 4. 2023

Jednou větou:                     

Provoz JE: Oba bloky ETE jsou v provozu, první blok bude plánovaně odstaven do odstávky pro výměnu paliva, 3 bloky EDU jsou v provozu. Na bloku 2 EDU probíhá náběh bloku po odstávce pro výměnu paliva
Ze zahraničí: Připojení k síti pro JE Vogtle 3. Polsko-americká jaderná spolupráce se rozšiřuje na mikroreaktory USNC
Informace z EDU
1.     blok – 100 %
2.     blok – odstávka den 55 den, režim 3, náběh bloku po odstávce
3.     blok - 100 %,  
4.     blok - 100 %
Výroba letos  3 891 GWh
 
Informace z ETE
6. 4. 2023
První blok v provozu v tzv. výkonovém efektu. V jeho průběhu budou operátoři výkon reaktoru pozvolna snižovat o necelé procento za den. Provoz na výkonovém efektu ukončí v pátek 7. dubna plánované odstavení pro výměnu paliva. Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1081 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 2 510 430 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1103 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 2 509 787 MWh
 
Temelín začal plánovaně snižovat výkon, dvouměsíční odstávku pro výměnu paliva zahájí v pátek večer
První temelínský blok začal v noci na středu pozvolna snižovat výkon. Operátoři blok pro kontroly zařízení a výměnu paliva plánovaně odstaví v pátek večer. Během odstávky technici provedou i 82 desítek investičních akcí souvisejících s modernizací elektrárny. Celkově má ČEZ v plánu během odstávky téměř šestnáct tisíc činností, které naplánoval na přibližně dva měsíce.
Snižování výkonu s předstihem tří dní je signálem spolehlivého provozu. „Takzvaný výkonový efekt, na který v noci přejdeme, je výsledkem předchozího bezpečného a spolehlivého provozu. Nižší výkon nám umožní „dočerpat“ energii z palivových souborů a tím je co nejefektivněji využít,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.
Vlastní odstavení energetici plánují na pátek večer a dojde k němu při přibližně třetinovém výkonu reaktoru. Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „K důležitým pracím budou patřit i kontroly bezpečnostních divizí, parogenerátoru, hlavního cirkulačního čerpadla nebo výměna 42 ze 163 palivových souborů,“ upřesnil Jan Kruml.
„Odstávky jaderných bloků jsou pro nás nejnáročnější období roku, musíme zkoordinovat tisíce činností v omezeném časovém prostoru. Práce běží 24 hodin denně, naprosto klíčový je ale důraz na bezpečnost a kvalitu,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.
I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.
První blok byl v nepřetržitém provozu od loňského 9. června. Za deset měsíců vyrobil přes 7,7 TWh bezemisní elektřiny.
 
Zahraničí:
Připojení k síti pro JE Vogtle 3
3 dubna 2023 : JE Vogtle 3 začal dodávat svou první elektřinu do sítě 1. dubna, oznámila společnost Georgia Power. Reaktor AP1000 - první nový reaktor spuštěný v USA od roku 2016 - by měl vstoupit do komerčního provozu v polovině roku.
 
Polsko-americká jaderná spolupráce se rozšiřuje na mikroreaktory USNC
31. března 2023: Policie Grupa Azoty, Ultra Safe Nuclear Corporation a West Pomeranian University of Technology podepsaly dohodu o vybudování výzkumného zařízení pro jadernou energii založeného na technologii mikromodulárního reaktoru (MMR) společnosti Ultra Safe Nuclear. Mezitím společnosti Polskie Elektrownie Jądrowe, Westinghouse a Bechtel očekávají, že brzy podepíší smlouvu na návrh prvního velkého reaktoru v Polsku.
 
 
Pranostika
Velký pátek deštivý - dělá rok žíznivý
Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady, také se ale nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet
Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá.
Na svatýho Lva papeže (11.4.), travičky se už nařeže.
 
 

12. 4. 2023