Vyhledávání


Přednášky z cyklu Udržitelná energetika a mobilita

Dne 16. května 2023 proběhlo na Fakultě strojní ČVUT v Praze první setkání členů inženýrské akademie a odborné veřejnosti i členů akademické obce v rámci cyklu diskusí a přednášek k aktuálním společenským tématům, aktuálně k tématice budoucího zajištění energetických zdrojů.

Program zahrnoval dvě odborné přednášky a diskusi k nim. První přednášku přednesl Svatopluk Vnouček, místopředseda představenstva společnosti ČEPS a.s. s názvem: Zhodnocení rizik a nákladů zajištění energetické soběstačnosti ČR. Zaměřil se v ní na hodnocení zdrojové přiměřenosti zajištění elektrické energie a na možné scénáře budoucího vývoje energetických zdrojů. Představil různé simulace hodnocení zdrojové přiměřenosti a srovnání ekonomické náročnosti těchto scénářů.
Druhou přednášku přednesl Pavel Řežábek, hlavní ekonom společnosti ČEZ a.s. s titulem: Energetické mýty a realita. Osvětlil v ní, jak fungují energetické trhy a vysvětlil, co se dělo s cenou elektřiny a jaké jsou další výhledy jejího vývoje. Diskutoval různé mýty objevující se o energetice a nastínil co nás čeká v budoucnu a proč potřebujeme i obnovitelné zdroje energie.
Ke každé přednášce proběhla velmi bohatá diskuse s podpůrnými i kritickými příspěvky, které ukazovaly možné různé pohledy odborníků i veřejnosti.
 
 

 

 

 
 

31. 5. 2023