Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

24 - 2023 - Zprávy z jaderné energetiky a další informace -16.6. 2023

Jednou větou:                     

Provoz JE:   Oba bloky ETE jsou v provozu.  1. blok EDU zahájil odstávku pro výměnu paliva, 2.- 4. blok běží na 100%

Z domova: Česko má už 10 štěpných jaderných reaktorů. Šéf Škoda JS doufá, že české firmy získají velký podíl na nových jaderných zakázkách.

Zahraničí: Grossi z MAAE se "hodně naučil" z návštěvy Záporoží. Kanadský schvalovací milník pro dodávku radioizotopů drony. JE Mochovce 3. Slovensko předložilo nabídku na financování studie proveditelnosti SMR. Prezident PAA potvrdil bezpečnostní analýzu pro závod Pomerania. Podepsána smlouva o podpoře pro Cernavoda 3 a 4. Podpis smlouvy FEED pro bulharský AP1000. Provozní povolení vydané pro čínský reaktor s roztavenými solemi.

 

Informace z EDU

1.   blok –  odstávka  15 den, režim 7, palivo vyvezeno z reaktoru

2.   blok -  100 %.

3.   blok -  100 %

4.   blok – 100 %

Výroba letos  6 943 GWh

 

Informace z ETE

15. 6. 2023, první i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1084 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 2 711 644 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1093 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 4 331 629 MWh

 

Z domova:

Česko má už 10 štěpných jaderných reaktorů. Poslední, desátý právě spustili na FJFI ČVUT

7. 6. 2023, v Česku byl spuštěn celkově desátý štěpný jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 v úterý 6. června zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického (FJFI ČVUT) v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost.

Na tiskové konferenci to oznámili zástupci fakulty. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun. Nový reaktor je ve stejné reaktorové hale, kde univerzita od roku 1990 provozuje reaktor VR-1 Vrabec. ČVUT tak odteď provozuje dva školní štěpné reaktory, vedle nich je v České republice dalších osm aktuálně provozovaných reaktorů. Dva výzkumné reaktory provozuje Centrum výzkumu v Řeži, šest jaderných reaktorů provozuje ve dvou jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně energetická společnost ČEZ. 

 

Šéf Škoda JS doufá, že české firmy získají velký podíl na nových jaderných zakázkách

12. června 2023. Generální ředitel Škoda JS František Krček věří, že většinu prací na nových jaderných elektrárnách v zemi zvládne český průmysl – a doufá také, že do pěti let budou zakázky na malé modulární reaktory .

Šéf Škoda JS doufá, že české firmy získají velký podíl na nových jaderných zakázkách: Corporate - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

 

Zahraničí:

 

Grossi z MAAE se "hodně naučil" z návštěvy Záporoží

16. června 2023, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi uvedl, že je důležité "vidět na vlastní oči" situaci v zásobování vodou v Záporoží poté, co vedl poslední rotaci agenturních odborníků do elektrárny, kde budou umístěni.

Grossi z MAAE se "hodně naučil" ze Záporoží: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

 

Kanadský schvalovací milník pro dodávku radioizotopů drony

16. června 2023, společnost Drone Delivery Canada získala povolení pro lety Beyond Visual Line-of-Sight a pro přepravu nebezpečného zboží, což společnost označuje za významný milník ve vývoji svého projektu Care by Air pro přepravu lékařských radioizotopů dronem. Projekt je první svého druhu v Kanadě.

Kanadský schvalovací milník pro dodávku radioizotopů pomocí dronů: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

 

JE Mochovce 3

ÚJD SR udělil povolení ke zvýšení výkonu JE EMO 3 na 75 %. Dokončují se zbývající testy na hladině  55 %.

 

Slovensko předložilo nabídku na financování studie proveditelnosti SMR

13. června 2023, ministerstvo hospodářství a společnost Slovenské elektrárne podepsaly memorandum o spolupráci s řadou partnerů v oblasti energetiky na podporu rozvoje malých modulárních reaktorů (SMR) na Slovensku, včetně žádosti o financování z amerického projektu Phoenix.

Slovensko předložilo nabídku na financování studie proveditelnosti SMR : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Prezident PAA potvrdil bezpečnostní analýzu pro závod Pomerania

13. června 2023, prezident polské Národní agentury pro atomovou energii (Panstwowa Agencja Atomistyki, PAA) vydal obecné stanovisko k bezpečnostní analýze první plánované jaderné elektrárny v zemi. Rozsah plánovaného nezávislého ověření bezpečnostních analýz předložených v žádosti společnosti Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) byl považován za správný.

Prezident PAA potvrdil bezpečnostní analýzu pro elektrárnu Pomořansko: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

 

Podepsána smlouva o podpoře pro Cernavoda 3 a 4

12. června 2023,  Podpis dohody o podpoře mezi rumunskou vládou a společností Nuclearelectrica umožňuje zahájení další fáze projektu výstavby 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Cernavoda.

Podepsána dohoda o podpoře Cernavoda 3 a 4 : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Podpis smlouvy FEED pro bulharský AP1000

15. června 2023,  Společnost Westinghouse podepsala smlouvu o průběžném inženýrství a projektování (FEED) se společností Kozloduj NPP-Newbuild na výstavbu reaktoru AP1000 v lokalitě jaderné elektrárny Kozloduj v Bulharsku.

Podepsán kontrakt FEED pro bulharský AP1000: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Provozní povolení vydané pro čínský reaktor s roztavenými solemi

15. června 2023, Šanghajský institut aplikované fyziky (SINAP) Čínské akademie věd získal provozní licenci pro experimentální thoriový reaktor TMSR-LF1 poháněný roztavenými solemi, jehož výstavba byla zahájena ve městě Wuwei v provincii Kan-su v září 2018.

Vydáno provozní povolení pro čínský reaktor s roztavenými solemi: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

 

Pranostiky:

Červen studený - sedlák krčí rameny.
Pláče-li červen a neoschne žitko, v zajících, koroptvích budeme mít řídko.
Červnové večerní hřmění - ryb a raků nadělení.
Na svatou Agripinu (23.6.) odpočívej jenom ve stínu.
Na svatého Jána  (24.6.) otvírá se k létu brána.
Před svatým Janem modli se o déšť, po něm přijde bez říkání.
Radši čerta než hřib před svatým Janem viděti, to se stele k hladu.
Svatý Jan Burian (24.6.)  

19. 6. 2023