Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

26- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 1. 7. 2023

 

                  

26- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace
1 .7. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Oba bloky ETE jsou v provozu.  1. blok EDU je v odstávce pro výměnu paliva, 2. blok se odstavuje pro servis společných zařízení  1.a 2. bloku. 3 a 4. blok běží na 100%
Zahraničí: Společnost EDF zahajuje povolovací proces pro dva nové reaktory v Penly. MAAE vidí pokrok dosažený iniciativou zavádění SMR. Dohoda o prodloužení provozu belgických reaktorů. Probíhají palivové zkoušky MOX pro reaktory VVER.
 
Informace z EDU
1.      blok –  odstávka 28. den, režim 7, palivo vyvezeno z reaktoru, probíhá kontrola tlakové nádoby reaktoru
2.      blok - odstaven 30.6.  pro servisní činnosti společných zařízení bloku 1 a 2
3.      blok - 100 %
4.      blok –  100 %
Výroba letos 7 430GWh
 
Byla zahájena společná odstávka 1 a 2 bloku
Energetici Jaderné elektrárny Dukovany v pátek 30. června plánovaně odstavili druhý výrobní blok. Důvodem je výměna více než čtyř desítek klapek s částečnou výměnou kabelů a dalšího zařízení, která jsou společná i pro první i druhý výrobní blok. První výrobní jednotku energetici plánovaně odstavili už na začátku června. Rozsahem prací se jedná o první takto rozsáhlou odstávku od roku 2011. Centrální čerpací stanice, klapky a propojky sacích jímek a části potrubí cirkulační a technické a požární vody. To je jen příklad zařízení, která jsou společná pro první i druhý dukovanský výrobní blok. Energetici proto využijí výměny paliva v první jednotce a na přibližně tři týdny plánovaně odstaví i druhou ze čtyř jednotek.
Třetí a čtvrtý výrobní blok zůstávají v provozu na nominálním výkonu.
"Jaderné elektrárny jsou klíčové bezemisní zdroje a souběhu odstávek se snažíme vyhnout. V tomto případě využijeme pro práce na zařízení společném pro oba bloky období s nižší spotřebou elektřiny,“ vysvětluje člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.
V rámci řady investičních akcí energetici připravují výměnu klapek na přívodu surové vody do elektrárny a další na jejím rozvodu. Rozsáhlá údržba čeká také systém cirkulační chladicí vody, který odvádí zbytkové teplo od turbín do chladicích věží a další systémy.
„Rozsah prací, které nás během třítýdenního souběhu odstávek bloků čekají není malý. Aktuální počet úkolů pracovních příkazů této společné odstávky je cca 2 000, a to průřezově přes všechny odbornosti,“ řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.
Dalším příkladem rozsáhlých prací je i servis parních kolektorů, který vyžaduje úplné odstavení páry.
Všechny činnosti chtějí technici zvládnout během přibližně tří týdnů. Termíny hodlá vedení elektrárny upřesňovat v návaznosti na průběh prací a výsledky kontrol
 
 
Informace z ETE
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1084 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 3 074 042 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1085 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 4 660 314 MWh
 
Zahraničí:
 
Společnost EDF zahajuje povolovací proces pro dva nové reaktory v Penly
30. června 2023, Společnost EDF oznámila, že usiluje o potřebná povolení k výstavbě dvou reaktorů EPR2 v jaderné elektrárně Penly v Normandii v severní Francii.
 
MAAE vidí pokrok dosažený iniciativou zavádění SMR
29. června 2023, Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v loňském roce zahájila novou iniciativu zaměřenou na urychlení bezpečného a zabezpečeného nasazení pokročilých jaderných reaktorů se zvláštním zaměřením na malé modulární reaktory. Nyní se konalo plenární zasedání Iniciativy pro normalizaci jaderné harmonizace (NHSI), aby zhodnotilo již dosažený pokrok a stanovilo priority pro nadcházející rok.
 
Dohoda o prodloužení provozu belgických reaktorů
29. června 2023, Francouzská společnost Engie a belgická federální vláda podepsaly prozatímní dohodu, která definuje podmínky pro prodloužení provozu jaderných bloků Doel 4 a Tihange 3 o deset let. Konečná dohoda se očekává příští měsíc.
 
Probíhají palivové zkoušky MOX pro reaktory VVER
28. června 2023, Byly zahájeny zkoušky palivových článků typu VVER s palivem MOX (uran-plutonium mixed oxide) ve výzkumném reaktoru MIR. Na základě výsledků ozařování a testů vědci "zamýšlejí doložit účinnost a bezpečnost provozu paliva MOX v reaktorech VVER".
 
Pranostiky začátek července :

 

Když dne ubývá, horka přibývá.
Červenec nese parna, krupobití a medovice, jestli hojný na bouřky a vichřice.
Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče.
Červenec - úrody blíženec..
Když na navštívení Panny Marie (2.7.) prší, čtyřicet dní se voda vrší.
Na Prokopa (4.7.) promokne kdekterá kopa.
Po svatém Janu z Husi (6.7. ) šelma sedlák, který srpy nebrousí.

11. 10. 2023