Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

29- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 26 . 7. 2023

29- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

26 . 7. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Oba bloky ETE jsou v provozu.  1. blok EDU je v odstávce pro výměnu paliva, 2. blok byl spuštěn po odstávce v sobotu  22.7.
Smutná zpráva - odešel Milan Brumovský, čest jeho památce
Zahraničí: MHI povede vývoj japonského HTGR. BWXT začne pracovat na cislunárním jaderném raketovém motoru a palivu. Bugey byl vybrán jako hostitel dvou reaktorů EPR2. Kairos usiluje o stavební povolení pro dvoublokovou elektrárnu Hermes. INL demonstruje "mikrosíť v krabici"
 
 Informace z EDU
1.      blok –  odstávka 54 den, režim 6
2.      blok - 100%, odstávka ukončena
3.      blok - 100 %
4.      blok –  100 %
Výroba letos 7 764 GWh
 
ČEZ v Dukovanech spustil druhý výrobní blok
Energetici Jaderné elektrárny Dukovany v sobotu 22. července ráno spustili druhý výrobní blok. ČEZ druhou výrobní jednotku odstavil 1. července pro údržbu zařízení společných pro první a druhý výrobní bloku. Čistou bezemisní energii začal blok dodávat čtyři minuty po půlnoci. V Dukovanech jsou v provozu bloky 2, 3, a 4. Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva.
V průběhu uplynulých tří týdnů technici vyměnili více než čtyři desítky klapek s částečnou výměnou kabelů a dalšího zařízení, která jsou společná pro první i druhý výrobní blok. Práce probíhaly v sacích jímkách centrální čerpací stanice, na potrubí cirkulační, technické a požární vody, ve strojovně, i na technologii vnějších objektů.
"Jaderné elektrárny jsou klíčové bezemisní zdroje a souběhu odstávek se snažíme vyhnout. V tomto případě jsme pro práce na zařízení společném pro oba bloky využili období s nižší spotřebou elektřiny,“ vysvětluje člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.
Údržbou prošel také systém cirkulační chladicí vody, který odvádí zbytkové teplo od turbín do chladicích věží a zařízení na přívodu surové vody do elektrárny. „Všechny plánované servisní práce jsme v rámci odstávky, která byla rozsahem prací nejnáročnější od roku 2011, úspěšně zvládli. Nyní se soustředíme na dokončení prací a následné kontroly a testy zařízení prvního bloku,“ řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.
Řízenou štěpnou reakci operátoři v reaktoru 2. výrobního bloku obnovili už ve pátek 21.7. ráno. Čistou bezemisní energii začal blok dodávat v sobotu 22. července v 0:04 hodin po připojení turbosoustrojí TG 21 do přenosové sítě. Druhé turbosoustrojí TG 22 operátoři úspěšně připojili v 8:54 hodin. Dále pokračovali v předepsaných kontrolách a testech při postupném zvyšování výkonu, které potvrdily řádný stav zařízení. Nyní je blok na plném 100% výkonu.
 
Informace z ETE
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku:  blok je v provozu,  výkon turbogenerátoru – 1088 MWe. výroba elektřiny od začátku roku: 3 772 473 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku:  blok je v provozu,  výkon turbogenerátoru – 1091 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 5 348 978 MWh
 
Smutná zpráva
V pondělí 24. 7. nás opustil RNDr. Milan Brumovský, CSc
Věnujte mu vzpomínku. Byl to vynikající odborník, skvělý člověk, vzácný přítel.
Čest jeho památce!
Takto na něj vzpomíná jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Jirka Žďárek:
RNDr. Milan Brumovský, CSc. byl nejen jaderný fyzik, ale i skvělý kolega a respektovaný mentor, Jeho odchod přináší obrovskou ztrátu nejen jeho rodině a blízkým, ale i jadernému výzkumu, jemuž zasvětil celý svůj bohatý profesní život. Světově uznávaná osobnost současné jaderné energetiky, jeden ze zakladatelů moderních metod řízení životnosti tlakových nádob reaktorů, nositel celé řady mezinárodních ocenění a autor mnoha odborných publikací se do posledních týdnů aktivně účastnil projektů ÚJV Řež na české i zahraniční scéně a svoje rozsáhlé znalosti předával mladším kolegům. Odešel uprostřed práce, ale vychoval si řadu kvalitních následovníků, kteří budou v jeho díle a odkazu pokračovat. Jako člověk je nenahraditelný, jeho kolegové, žáci a přátelé si ho budou vážit a pamatovat navždy.
 
Zahraničí
 
MHI povede vývoj japonského HTGR
26. července 2023, Japonská agentura pro přírodní zdroje a energetiku - součást ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu - vybrala společnost Mitsubishi Heavy Industries (MHI) jako hlavní společnost, která povede vývoj vysokoteplotního plynem chlazeného reaktoru (HTGR).
 
BWXT začne pracovat na cislunárním jaderném raketovém motoru a palivu
26. července 2023, americká agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) dokončila dohodu se společností Lockheed Martin o zahájení prací na výrobě a konstrukci experimentální jaderné tepelné rakety a jejího motoru. BWX Technologies, jeden z partnerů společnosti Lockheed Martin, vyvine jaderný reaktor a vyrobí palivo HALEU.
 
Bugey byl vybrán jako hostitel dvou reaktorů EPR2
25. července 2023, jaderná elektrárna Bugey ve východní Francii byla vybrána Radou pro jadernou politiku země pro instalaci třetího páru reaktorů EPR2 po lokalitách Penly a Gravelines.
 
Kairos usiluje o stavební povolení pro dvoublokovou elektrárnu Hermes
25. července 2023: společnost Kairos Power podala žádost americké komisi Nuclear Regulatory Commission (NRC) o povolení postavit elektrárnu Hermes 2 vedle testovacího reaktoru Hermes, který plánuje postavit v Oak Ridge v Tennessee. Dvoubloková demonstrační elektrárna by vyráběla a prodávala elektřinu.
 
INL demonstruje "mikrosíť v krabici"
24. července 2023, Soběstačný systém, vyvinutý inženýry z Idaho National Laboratory (INL) ve spolupráci s průmyslem a vládou, umožňuje integraci a optimalizaci více zdrojů energie, včetně malých jaderných reaktorů (SMR), aby bylo zajištěno spolehlivé a odolné napájení ve vzdálených nebo mimo síť nebo během nouzových situací nebo výpadků proudu.
 
Pranostiky srpen :
Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče.
Září, víno vaří. Co září neuvaří, říjen nedopeče!
Do Jakuba zelíčko – po Jakubu zelí. (25. července)
Na Jakuba česnek ze země
Svatý Jakub dává kukuřici klasy, svatá Anna vlasy. (25. července)
O svaté Anně žitečka se nažne. (26. července)
Svatá Anna chladna z rána
Na svatého Abdona, ve švech praská stodola. (30. červenec)
A třebíčská pranostika – když mají ševci dovolenou je zima a prší ( poukazuje na období tzv. celozávodních dovolených v podniku BOPO a Elitex v druhé půlce července).

11. 10. 2023