Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

31- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 12. 8. 2023

31- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

12. 8. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Oba bloky ETE jsou v provozu.  1. blok EDU ukončil odstávku a nabíhá na plný výkon, 2. - 4. blok v provozu.
Z domova: ČEZ vybral dodavatele kontejnerů použitých jaderných palivových souborů pro elektrárnu Temelín. Nový ředitel Sekce jaderné bezpečnosti SUJB Mgr. Štěpán Kochánek.
Zahraničí: MAAE "silně podporuje" možnosti umožnit  studené odstavení všech bloků JE Záporoží . Velká Británie zahajuje výběrovou soutěž SMR. Základová deska pro JE Akkuyu 4 dokončena. Základní modul instalovaný na čínském SMR
 
 Informace z EDU
1.      blok –  odstávka ukončena, probíhá stabilizace výkonu bloku, režim 1, 80%
2.      blok - 100%
3.      blok - 100 %
4.      blok – 100 %
Výroba letos 8 643 GWh
 
1. blok  EDU v provozu
9. srpna (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany začal znovu dodávat elektřinu do sítě první blok, který byl podle plánu kvůli výměně části paliva a servisu zařízení odstavený od 2. června. První turbosoustrojí bylo připojené ve 14:03, druhé turbosoustrojí v 18:03. Operátoři aktuálně zvyšují výkon bloku a provádějí v něm testy a kontroly, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky Dukovan.
Štěpnou reakci v prvním bloku spustili energetici v neděli 6.8. 2023, na plný výkon by se měl dostat do konce týdne. Mluvčí uvedl, že v Dukovanech to byla předposlední odstávka v tomto roce. Odstávku čtvrtého bloku elektrárny má společnost ČEZ v plánu zahájit v říjnu.
U prvního bloku nyní šlo o jeho 37. odstávku, podle firmy ČEZ byla jedna z nejrozsáhlejších. Technici plnili přes 20.000 pracovních příkazů. Zkontrolovali i tlakovou nádobu reaktoru, zvládli čištění jednoho z parogenerátorů, na dvou turbínách udělali kontroly, které se provádí po osmi letech provozu, vyměnili vysokotlaké části jednoho z rotorů. V červenci se kvůli úpravám společných zařízení zastavil na tři týdny také druhý dukovanský blok.
"Využili jsme období nižší spotřeby elektřiny a naplánovali práce na zařízení, která jsou společná pro obě výrobní jednotky. Šlo třeba o výměnu klapek přívodního potrubí surové vody do centrální čerpací stanice nebo potrubí cirkulační chladicí vody," uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.
Loni dukovanská elektrárna dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letoška vyrobila přes 8,5 TWh elektřiny.
Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Investicemi do modernizace je chce ČEZ udržet v provozu nejméně 60 let. "Následujeme tak příklady světové praxe s tím, že si neustále musíme být jistí stavem klíčových komponent," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.
 
Informace z ETE
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1088 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 4 189 441 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu. výkon turbogenerátoru – 1095 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 5 722 103 MWh
 
Z domova
ČEZ vybral dodavatele kontejnerů použitých jaderných palivových souborů pro elektrárnu Temelín
10.08.2023, společnost ČEZ vybrala dodavatele kontejnerů na použité jaderné palivové soubory pro Jadernou elektrárnu Temelín. Na základě veřejného výběrového řízení se jím stala ŠKODA JS. Plzeňský výrobce tak naváže na současný kontrakt z roku 2015. Hodnota zakázky je v jednotkách miliard korun. První dodávka se uskuteční v roce 2029.
 
Nový ředitel Sekce jaderné bezpečnosti SUJB
2.08.2023, v úterý 1. srpna 2023 byl na základě výběrového řízení jmenován ředitelem Sekce jaderné bezpečnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost  Mgr. Štěpán Kochánek.
 
Zahraničí
MAAE "silně podporuje" možnosti umožnit  studené odstavení všech bloků JE Záporoží
13. července 2023, Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) naléhá na prošetření, zda může být instalován externí kotel pro výrobu páry potřebné k tomu, aby všech šest bloků jaderné elektrárny Záporoží mohlo být umístěno do studeného odstavení.
 
Velká Británie zahajuje výběrovou soutěž SMR
18. července 2023, společnosti mohou zaregistrovat svůj zájem u nově spuštěné společnosti Great British Nuclear (GBN) v soutěži o zajištění finanční podpory, která by podle britské vládymohla vést k miliardám liber investovaným do projektů malých modulárních reaktorů (SMR). Velká Británie vyhlásila výběrovou soutěž SMR: Nuclear Policies - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Základová deska pro JE Akkuyu 4 dokončena  
9. srpna 2023, bylo dokončeno lití betonu pro základovou desku reaktorové budovy v turecké JE Akkuyu 4 - zahrnovalo 17 500 kubických metrů betonové směsi.
 
Základní modul instalovaný na čínském SMR
10. srpna 2023, modul aktivní zóny byl instalován v budově reaktoru demonstračního projektu malého modulárního reaktoru (SMR) ACP100, oznámila společnost China National Nuclear Corporation (CNNC). Základní modul instalovaný v čínském SMR: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
Pranostiky srpen :
Srpen předjímá jaká bude zima
Když v srpnu moc hřímá, bude na sníh bohatá zima.
Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.
Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.
Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.
Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.
Slunce-li o Nanebevzetí Panny Marie (15.8.) svítí, lze hojnost vína se nadíti.
Je-li o Nanebevzetí panny Marie pěkně, nastane požehnaný podzimek a počasí bude příznivé vinné révě.
Prší-li jen týden po svatém Rochu, (16.8.)  bramborů každý den trochu.
Ke svatýmu Rochu bejvá hojnost hrachu.
Přinese-li déšť svatá Helena (18.8.), bývá otava dlouho zelená.
Má-li Filip (23.8.)  hromy v průvodu, značí to brzký déšť a úrodu.
Bartoloměj svatý (24.8.) odpoledne krátí.
Krásně-li o Bartoloměji, vinaři se smějí.
Fouká-li na Bartoloměje z Moravy, vorej sedláče pomali, fouká-li na Bartoloměje vítr z Čech, pak si sedláčku s oráním pospěš!

11. 10. 2023