Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

32- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 18. 8. 2023

32- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

18. 8. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky EDU jsou v provozu, ETE 1 je v provozu, ETE 2, zahájil odstávku pro výměnu paliva
Zahraničí: Slovensko JE Mochovce 3. Blok. Požadováno schválení druhé velké polské jaderné elektrárny. Kazachstánské regiony uspořádají veřejná slyšení o jaderných plánech.Ve  JE Vogtle 4 začíná zavážení paliva. JE Paks II odklad splátek
 
 Informace z EDU
1.      blok – 100%
2.      blok - 100%
3.      blok - 100 %
4.      blok – 100 %
Výroba letos 8 963 GWh
 
Informace z ETE
Odstávka ETE 2.
Pro kontroly a výměnu palivových souborů ČEZ plánovaně odstavil druhý temelínský blok
Kontroly bezpečnostních systémů, turbíny, 69 investičních akcí nebo výměna části palivových souborů. To jsou jen příklady nejdůležitějších prací během plánované odstávky druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín.
Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „Vyměníme 48 z celkových 163 palivových souborů, zkontrolujeme například bezpečnostní divize, hlavní cirkulační čerpadlo nebo systém předepnutí ochranné budovy kolem reaktoru. Podrobnou kontrolou projde i turbína,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.
Energetiky také čeká 69 investičních akcí, které jsou zaměřené na modernizaci a další posílení bezpečnosti elektrárny. Takovým příkladem bude modernizace řídicího systému budiče generátoru nebo modernizace důležitého bezpečnostního systém, který zajišťuje napájení záložních baterií.
Pro ČEZ jde o pátou z letošních šesti odstávek jaderných bloků. V minulém týdnu energetici připojili po dvouměsíční odstávce první blok Dukovan. Odstávky Temelína a Dukovan ČEZ koordinuje tak, aby jejich souběh byl minimální. „Je to důležité z hlediska přenosové soustavy i personálních kapacit dodavatelů, kteří většinou provádí stejné činnost na obou elektrárnách. I v tomto případě navazuje začátek odstávky temelínské dvojky a konec odstávky dukovanské jedničky,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.
I s dodavateli se do temelínské odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o závěrečnou odstávku v Temelíně. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června.
 
Zahraničí
 
Slovensko JE Mochovce 3. blok
Vyhodnoceny testy na 75 % Nnom, povoleno zvýšení na 90%, zahájeny testy na 90% Nnom.
 
Požadováno schválení druhé velké polské jaderné elektrárny
17. srpna 2023, společnost PGE PAK Energia Jądrowa podala polskému ministerstvu klimatu žádost o zásadní rozhodnutí o výstavbě jaderné elektrárny sestávající z nejméně dvou korejských reaktorů APR1400 v regionu Patnów-Konin ve Velkopolském vojvodství ve středním Polsku.
 
Kazachstánské regiony uspořádají veřejná slyšení o jaderných plánech
17. srpna 2023, Ministerstvo energetiky vydalo aktuální informace o pokroku při výstavbě první jaderné elektrárny v Kazachstánu a potvrdilo výběr elektrárny Ulken v okrese Zhambyl v regionu Almaty jako nejvhodnější oblasti pro elektrárnu, pro kterou byli vybráni čtyři potenciální dodavatelé. Regiony Kazachstánu uspořádají veřejné slyšení o jaderných plánech: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Ve  JE Vogtle 4 začíná zavážení paliva
18. srpna 2023, proces zakládání 157 palivových souborů do aktivní zóny druhého reaktoru AP1000 v lokalitě je klíčový pro reaktor, jehož předpokládané datum uvedení do provozu je koncem tohoto roku nebo začátkem roku 2024. Zavážení paliva začíná ve Vogtle 4 : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
¨
 
JE Paks II odklad splátek
Rusko poskytlo Maďarsku odklad splátek úvěru na výstavbu jaderné elektrárny Paks II, uvedl Interfax. V roce 2014 podepsaly Moskva a Budapešť dohodu o dlouhodobém úvěru až 10 miliard EUR (11 miliard USD) na výstavbu závodu. Odklad byl uveden ve změnách harmonogramu mezivládní dohody, které byly zveřejněny na oficiálních stránkách právních úkonů. Odklad se vztahuje na platby od 1. března 2022 do data, kdy harmonogram vstoupí v platnost, takže pokrývá úroky a provize z nevyužité částky úvěru na roky 2021–2022. Dokument také stanoví, že všechny platby za půjčku budou prováděny v eurech
 
 
Pranostiky :
Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří.
Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky, pro víno otrava.
O svatém Augustinu (28.8.)léto opouští krajinu.
Prší-li na den stětí svatého Jana Křtitele (29.8.) , zkazí se ořechy.
Na svatého Jana stětí mají se ožínati bramborové nati.
Stětí svatého Jana, přestávají již parna.
Na Jana stětí vlaštovky od nás letí.

11. 10. 2023