Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

34- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 2. 9. 2023

34- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

2. 9. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky EDU jsou v provozu, ETE 1 je v provozu, ETE 2, probíhá odstávka pro výměnu paliva a revize zařízení
Z domova: Vize a strategie vlády pro dalších 30 let
Zahraničí: Vydáno povolení k výstavbě čtvrté egyptské jednotky. Tractebel a Hatch se spojili pro novou jadernou výstavbu. EDF a JAVYS podepsaly dohodu o spolupráci. Pohled: Kvantové výpočty a jaderný průmysl. Více finančních prostředků na přípravu Sizewell C. Atucha II se vrací do provozu po dokončení oprav
 Informace z EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok - 100 %
4.      blok – 100 %
Výroba letos 9 588 GWh
 
Informace z ETE
První blok je v provozu. Druhý blok je v odstávce pro výměnu paliva. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1088 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 4 731 730 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je odstaven
výroba elektřiny od začátku roku: 5 923 606 MWh
 
Z domova
 
Vize a strategie vlády pro dalších 30 let
Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v pátek 1. září 2023 na konferenci Česko na křižovatce - Vize a strategie pro dalších 30 let se zahajovacím projevem, ve kterém představil střednědobé vize směřování ČR. Premiér zmínil šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit naši zemi. Zdůraznil také, že ČR může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy.
 
Zahraničí:
 
Vydáno povolení k výstavbě čtvrté egyptské jednotky
31. srpna 2023. Egyptský úřad pro jaderné elektrárny (NPPA) získal od jaderného regulátora licenci na výstavbu čtvrtého a posledního bloku jaderné elektrárny El Dabaa. Zahájení výstavby 4. bloku je naplánováno na konec letošního roku. Vydáno povolení k výstavbě čtvrtého egyptského bloku : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Tractebel a  Hatch se spojily pro novou jadernou výstavbu
31. srpna 2023. Belgická strojírenská firma Tractebel a kanadská inženýrská, projektová a servisní firma Hatch se dohodly na spolupráci při podpoře zavádění malých i velkých jaderných technologií v Severní Americe a Evropě . Tractebel, Hatch se spojili pro novou jadernou výstavbu : Corporate - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
EDF a JAVYS podepsaly dohodu o spolupráci
31. srpna 2023. Společnosti EDF a JAVYS podepsaly rámcovou dohodu o spolupráci týkající se nových jaderných elektráren na Slovensku, včetně velkých jaderných elektráren a malých modulárních reaktorů (SMR). EDF a JAVYS podepsaly dohodu o spolupráci: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
Pohled: Kvantové výpočty a jaderný průmysl
29. srpna 2023, výzkumný projekt zdůraznil potenciál kvantových počítačů přinést významné výhody pro návrh a provoz „radiačních zařízení“ v jaderném, lékařském a kosmickém průmyslu, jak vysvětluje profesor Paul Smith, technický ředitel Jacobs ANSWERS. Úhel pohledu: Kvantové výpočty a jaderný průmysl: Perspektivy - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Více finančních prostředků na přípravu Sizewell C
30. srpna 2023, Vláda Spojeného království uvolnila dalších 341 milionů GBP (434 milionů USD) z dříve přidělených finančních prostředků na vývojové práce na projektu jaderné elektrárny Sizewell C v Suffolku v Anglii. Společnost uvedla, že dodatečné peníze pomohou připravit lokalitu na výstavbu, pořídit klíčové komponenty z dodavatelského řetězce projektu a rozšířit pracovní sílu. Více finančních prostředků na přípravu projektu Sizewell C: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Atucha II se vrací do provozu po dokončení oprav
30. srpna 2023,Argentinský jaderný blok Atucha II znovu dodává energii po úspěšném dokončení oprav vyvolaných zjištěním inspekce v říjnu 2022, že jedna ze čtyř vnitřních podpěr reaktoru se oddělila a přesunula z místa svého návrhu. Atucha II se vrací do provozu po dokončení oprav: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Pranostiky :
           
Divoké husy na odletu – konec i babímu létu.
Po hojných deštích v září osení zimní se podaří.
V září mnoho požárů bývá, proto se obloha rdívá.
Září, na léto jde stáří.
Zářijová slota – hrstka deště, fůra bláta.
Jaké počasí na Narození Panny Marie (8.9.), takové potrvá čtyři neděle.
 Neprší-li na svatého Panfuce (11.9.), bývá suchý podzim.
Po svatém Kříži (14.9.), podzim se blíží.
Od Marie Sedmibolestné (15.9.) teplota rychle poklesne.



11. 10. 2023