Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

37- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 23. 9. 2023

37- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace  

23. 9. 2023

 

Jednou větou:                     

Provoz JE:  Bloky EDU jsou v provozu, ETE 1 je v provozu, ETE 2, probíhá odstávka pro výměnu paliva a revize zařízení

Z domova: Konference NERS 2023.  ČEZ na žádost jednoho z uchazečů o necelý měsíc prodlouží termín pro podání finálních nabídek na výstavbu nového jaderného bloku. Temelín přechází na 18 měsíční palivový cyklus.

Zahraničí: JE Paks II. Environmentální povolení uděleno pro první polskou JE. Americký soud zamítl žalobu Westinghouse proti Koreji.  Demonstrační reaktor bude postaven ve Rwandě.

 Informace z EDU

1.      blok – 100 %

2.      blok -  100 %

3.      blok -  100 %

4.      blok – 92,6 % provoz na teplotní výkonový efekt před koncem kampaně

Výroba letos 10 550 GWh

Informace z ETE

22. 9. 2023

První blok je v provozu. Druhý blok je v odstávce pro výměnu paliva. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1089 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 5 276 320 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku: blok je odstaven, výroba elektřiny od začátku roku: 5 923 606 MWh

Z domova:

Konference NERS 2023

15.výroční mezinárodní konference o jaderné energii NE•RS 2023 s názvem 

„RENESANCE JADERNÉ ENERGETIKY V ČESKU I V EVROPĚ – JEDINÁ CESTA K ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI A SOBĚSTAČNOSTI“ se pod záštitou místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Skopečka bude konat v Praze, v paláci Autoklubu ČR ve

čtvrtek 19. října 2023 ,    podrobnosti na: https://ners2023.jmm.cz/

ČEZ na žádost jednoho z uchazečů o necelý měsíc prodlouží termín pro podání finálních nabídek na výstavbu nového jaderného bloku

Společnost ČEZ vyhověla žádosti jednoho z uchazečů a prodloužila termín pro podání finálních nabídek na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Nový termín je nyní 31. října 2023. Prodloužení termínu nijak neohrozí harmonogram projektu. Uchazeči vedle závazné nabídky na jeden blok v Dukovanech předloží také nezávazné nabídky na další tři jaderné bloky.

Termín podání závazných nabídek se prodlužoval již jednou (z 15. září na 2. října) na žádost jiného z uchazečů. Aktuální termín je tedy 31. října. ČEZ následně všechny podané nabídky vyhodnotí a hodnoticí zprávu předá vládě ČR k finálnímu schválení.

Tendr na nový jaderný blok v Dukovanech byl oficiálně zahájen v březnu 2022. Předběžné nabídky podali tři uchazeči – americko-kanadský Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP – loni v listopadu. V průběhu výběrového řízení poslali uchazeči stovky doplňujících dotazů a několikrát navštívili i samotnou lokalitu. Nový blok by měl zahájit zkušební provoz v roce 2036.

Temelín přechází na 18 měsíční palivový cyklus

21. září 2023, na druhém bloku Temelína začal podle operátora ČEZ přechod z 12měsíčního na 18měsíční palivový cyklus, který je součástí investičního programu společnosti na zvýšení efektivity a vydláždění cesty pro plánovaný 60letý provoz elektrárny . Temelín přechází na 18měsíční palivový cyklus: Uran & Fuel - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Zahraničí:

 

JE Paks II

První beton pro maďarskou jadernou elektrárnu Paks II bude nalit na konci roku 2024 nebo začátkem roku 2025, oznámil generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačev během návštěvy staveniště. Na místě již byla dokončena výstavba betonárny a probíhá výstavba dílny armovacích výrobků. "Hlavní etapa výstavby JE Paks II začala minulý měsíc a dnes již aktivně pracujeme na staveništi a neustále zvyšujeme tempo."

Environmentální povolení uděleno pro první polskou JE

22. září 2023, Polský generální ředitel pro ochranu životního prostředí (GDOŚ) vydal Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ) své rozhodnutí o environmentálních podmínkách pro výstavbu jaderné elektrárny v Pomořansku. Ekologické povolení uděleno pro první polskou elektrárnu : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Americký soud zamítl žalobu Westinghouse proti Koreji

19. září 2023, Americký okresní soud zamítl žalobu podanou společností Westinghouse Electric Company, která se snažila zabránit společnosti Korea Hydro & Nuclear Power Power (KHNP) a její mateřské společnosti Korea Electric Power Corporation (KEPCO) ve vývozu APR1400 reaktoru bez jejího povolení. Americký soud zamítl žalobu Westinghouse proti Koreji: Corporate - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Demonstrační reaktor bude postaven ve Rwandě

14. září 2023, Rwandská rada pro atomovou energii (RAEB) podepsala dohodu se společností Dual Fluid o spolupráci na vývoji demonstračního jaderného reaktoru Dual Fluid ve Rwandě. Demonstrační reaktor by měl být uveden do provozu do roku 2026. Demonstrační reaktor bude postaven ve Rwandě: New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Pranostiky :

Když čečetek nevídati, hotov se na tuhou zimu.
Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu.
Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
Divoké husy svačinu odnášejí a zimu přinášejí.
Září jezdí na strakaté kobyle.

Když mrazy časně před svatým Michalem (29.9.) přicházejí, tedy se po svatém Matěji zdlouha zase navracejí.
Svatý Michal z pole spíchal. (spěchal)

Nejsou-li pryč před Michalem ptáci, tak po něm tuhá zima neburácí.
Noc-li chladná před Michalem, tuhá zima přijde cvalem.
Na svatého Jeronýma (30.9.) stěhuje se k nám už zima.

 

11. 10. 2023