Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

41- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 21. 10. 2023

 

41- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

21. 10. 2023
Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1. – 3. EDU jsou v provozu,  čtvrtý blok EDU  je v odstávce do konce roku pro výměnu paliva, revize investiční akce. Oba dva bloky ETE jsou v provozu.
 
Z domova: Bezemisní teplo už proudí z Temelína do Českých Budějovic.  
Zahraničí: Třetí blok jaderné elektrárny Mochovce úspěšně dokončil proces uvádění do provozu. Jaderné společnosti se přihlašují k misím vesmírných technologií. Výběrová soutěž SMR ve Velké Británii.
 
Informace z EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok - 100 %
4.      blok –  GO 7.den, režim 6
Výroba 11 753 GWh
 
Informace z ETE
20. 10. 2023
První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1095 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 6 009 012 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1091 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 6 229 012 MWh
 
Z domova:
Největší český teplárenský projekt za poslední desetiletí byl dokončen. Třetí nejdelší horkovod v České republice spojující Jadernou elektrárnu Temelín a krajské město oficiálně uvedli energetici do zkušebního provozu. Slibují si od něj mimo jiné skokové snížení emisí díky omezení množství spalovaného uhlí. Náročná stavba trvala čtyři a půl roku a využívá nejmodernější technologie současnosti. Dvě speciální potrubí o déle 26 kilometrů a vnějším průměru 80 a 71 centimetrů propojují Jadernou elektrárnu Temelín společnosti ČEZ a českobudějovickou horkovodní síť v majetku městské teplárny. Voda je ohřívaná párou odebíranou z největších turbosoustrojí v České republice. V zimě by teplota vody měla dosahovat až sto čtyřiceti stupňů Celsia
 
Zahraničí
Třetí blok jaderné elektrárny Mochovce úspěšně dokončil proces uvádění do provozu
17 Říjen 2023. Společnost Slovenské elektrárne oznámila, že nový blok třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce úspěšně dokončil 144 hodinový demonstrační provoz na plný výkon reaktoru a byl přivítán do jejich jaderné flotily. Třetí blok jaderné elektrárny Mochovce úspěšně dokončil proces uvádění do provozu: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
GRATULUJEME
 
 
Jaderné společnosti se přihlašují k misím vesmírných technologií
20 Říjen 2023, Vzhledem k tomu, že jaderná technologie má podpořit nový vývoj v oblasti kosmických letů, NASA udělila společnosti Ultra Safe Nuclear Corporation kontrakt na výrobu a testování paliva a vývoj jaderného tepelného pohonného motoru pro krátkodobé mise. Nezávisle na tom se Space Nuclear Power Corporation spojila se společnostmi Lockheed Martin Corporation a BWX Technologies na demonstračním projektu jaderného elektrického pohonu JETSON amerického vesmírného letectva, zatímco společnost Framatome oznámila vytvoření nové značky Framatome Space.  Jaderné společnosti se hlásí k misím vesmírných technologií: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Výběrová soutěž SMR ve Velké Británii: Šest firem do další fáze
2 . říjen 2023, společnosti EDF, GE Hitachi Nuclear Energy International LLC, Holtec Britain Limited, NuScale Power, Rolls Royce SMR a Westinghouse Electric Company UK Limited budou nyní vyzvány, aby se v další fázi procesu ucházely o britské vládní zakázky.
 
Pranostiky :
Po teplém září zle se říjen tváří.
Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko do sněhu.
Po Šimoně a Judy (28.10.) naděj se sněha, nebo hrudy.

24. 10. 2023