Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

42- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace 28. 10. 2023
 

 

42- 2023- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

28. 10. 2023
 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1. – 3. EDU jsou v provozu,  čtvrtý blok EDU  je v odstávce do konce roku pro výměnu paliva, revize a investiční akce. Oba dva bloky ETE jsou v provozu.
 
Zahraničí: Pro experimenty na zkušebním zařízení v USA byly vybrány tři návrhy mikroreaktorů. Probíhají opravy v jaderné elektrárně Krško. Projekt přenosného mikroreaktoru získal podporu amerického ministerstva energetiky. Bulharsko bude pokračovat ve výstavbě dvou nových bloků v elektrárně Kozloduj
 
Informace z EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok - 100 %
4.      blok –  odstávka 14.den, režim 7, palivo vyvezeno z reaktoru
Výroba 12 000 GWh
 
Informace z ETE
27. 10. 2023
První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1093 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 6 192 642 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1090 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 6 412 032 MW
Zahraničí
Pro experimenty na zkušebním zařízení v USA byly vybrány tři návrhy mikroreaktorů
24 Říjen 2023, společnosti Radiant, Ultra Safe Nuclear Corporation a Westinghouse získaly finanční prostředky amerického ministerstva energetiky v celkové výši 3,9 milionu USD na přední inženýrství a experimentální návrh svých příslušných návrhů mikroreaktorů v novém testovacím zařízení v Národní laboratoři v Idahu.
 
Probíhají opravy v jaderné elektrárně Krško
27 Říjen 2023, Jaderná elektrárna Krško byla odstavena na začátku října po zjištění netěsnosti v potrubí připojovacího systému primárního okruhu. Provozovatel elektrárny Nuklearna elektrarna Krško (NEK) uvedl, že po dalším zkoumání a analýze bylo přijato rozhodnutí o výměně celého segmentu potrubí od reaktorové nádoby k prvnímu ventilu. Probíhají opravy v jaderné elektrárně Krško: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
Projekt přenosného mikroreaktoru získal podporu amerického ministerstva energetiky
26 Říjen 2023, společnost X-Energy Reactor Company, LLC a americké ministerstvo energetiky (DOE) podepsaly dohodu o spolupráci do roku 2024 s cílem dále pokročit ve vývoji přenosného mobilního mikroreaktoru. Projekt přenosného mikroreaktoru získal podporu amerického ministerstva energetiky: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Bulharsko bude pokračovat ve výstavbě dvou nových bloků v elektrárně Kozloduj
25 Říjen 2023, Rada ministrů v Bulharsku schválila výstavbu nového sedmého bloku a přípravné práce na osmém bloku jaderné elektrárny Kozloduj, přičemž oba bloky budou vybaveny reaktory AP 1000 . Bulharsko bude pokračovat ve výstavbě dvou nových bloků v jaderné elektrárně Kozloduy: Nová jaderná elektrárna - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
 
 
Pranosiky
Teplý říjen - studený listopad.
V listopadu hřmí - sedlák vesnou sní.
Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
 
Den Všech svatých je poslední, který léto zahání.
Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o svatém Martině se vší mocí.
Když na Všech svatých mrazivo, bude zima teplivo; když déšť tu je třeba za pecu vlézt.
Je-li tříska ze zeleného buku na den Všech svatých vyťatá suchá, následuje zima mírná; je-li vlhká, následuje zima mokrá.
Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.
 

 

 
 

 

30. 10. 2023