Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

01- 2024- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

6. 1. 2024

Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1. – 4. EDU jsou v provozu, čtvrtý blok EDU ukončil přes svátky odstávku .. Oba dva bloky ETE jsou v provozu.
Události v zahraničí : Švédsko jmenovalo národního koordinátora pro jadernou energetiku. NuScale SMR splňuje polské bezpečnostní požadavky, říká regulátor
Připojení k síti pro druhou jednotku Shin Hanul. Indický reaktor dosáhl první kritičnosti.
Ukrajina a Westinghouse podepsaly dohodu o dodávce reaktoru Chmelnickij AP1000. rancie a Švédsko plánují jadernou spolupráci. JET odchází do důchodu - po 40 letech a 105 929 pulzech
 
 
Provoz EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok -  99 % provoz v režimu výkonového efektu
4.      blok –  100 %
Výroba 2024 139,764 GWh
 
Provoz  ETE
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků. Informace o parametrech na 1. bloku:  blok je v provozu,  výkon turbogenerátoru – 1101 MWe. výroba elektřiny od začátku roku: 105 604 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku:  blok je v provozu,  výkon turbogenerátoru – 1091 MWe,  výroba elektřiny od začátku roku: 104 865 MWh
 
Zahraničí
Švédsko jmenovalo národního koordinátora pro jadernou energetiku
5 ledna 2024. Švédská ministryně energetiky a průmyslu Ebba Busch oznámila jmenování Carla Berglöfa národním koordinátorem pro jadernou energetiku v době, kdy země zahajuje program na rozšíření své jaderné výrobní kapacity. Bude podporovat vládu v její práci na podpoře nové jaderné energetiky. Švédsko jmenovalo národního koordinátora pro jadernou energetiku : Jaderná politika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
NuScale SMR splňuje polské bezpečnostní požadavky, říká regulátor
2 ledna 2024. Technologie malého modulárního reaktoru (SMR) NPM-20 společnosti NuScale Power je v souladu s polskými normami pro jadernou bezpečnost a radiologickou ochranu, uvedl prezident Národní agentury pro atomovou energii (Państwowa Agencja Atomistyki PAA) v obecném stanovisku.  Jaderný reaktor NuScale splňuje polské bezpečnostní požadavky, říká regulátor: Regulace a bezpečnost - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Připojení k síti pro druhou jednotku Shin Hanul
2 ledna 2024, Druhý blok jaderné elektrárny Shin Hanul v Jižní Koreji začal dodávat svou první elektřinu do sítě, oznámila společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Tento blok je druhým ze dvou reaktorů APR-1400 v této lokalitě, další dva jsou plánovány. Připojení k síti pro druhý blok JE Shin Hanul: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Indický reaktor dosáhl první kritičnosti
18.prosinec 2023, řízená štěpná řetězová reakce začala na čtvrtém bloku jaderné elektrárny Kakrapar v časných ranních hodinách 17. prosince, oznámila společnost Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL). Indická vláda také potvrdila, že dokončila nákup pozemků pro výstavbu dvou reaktorů o výkonu 700 MWe v jaderné elektrárně Chutka. Elektrárna, známá také jako čtvrtý blok projektu jaderné elektrárny Kakrapar (KAPP 4), je tlakovodní těžkovodní reaktor o výkonu 700 MWe navržený a postavený Indií a je druhým ze série šestnácti bloků, z nichž první – třetí blok Kakrapar – byl uveden do komerčního provozu na začátku tohoto roku. Indický reaktor dosáhl první kritičnosti: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Ukrajina a Westinghouse podepsaly dohodu o dodávce reaktoru Chmelnickij AP1000
18 .prosinec 2023, Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko, prezident společnosti Energoatom Petro Kotin a generální ředitel společnosti Westinghouse Patrick Fragman podepsali dohodu o nákupu zařízení pro pátý blok jaderné elektrárny Chmelnickij. Ukrajina a Westinghouse podepsaly dohodu o reaktoru Chmelnickij AP1000: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Francie a Švédsko plánují jadernou spolupráci
21.prosinec 2023. Francie a Švédsko podepsaly prohlášení o záměru rozvíjet dlouhodobou spolupráci v oblasti jaderné energie. Francie a Švédsko plánují jadernou spolupráci: Jaderná politika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
JET odchází do důchodu - po 40 letech a 105 929 pulzech
21 prosinec 2023. Průkopnický přístroj JET (Joint European Torus) provedl své poslední fúzní výzkumné experimenty jen něco málo přes čtyři desetiletí poté, co 25. června 1983 vyslal svůj první puls. JET odchází do důchodu - po 40 letech a 105 929 pulzech: Další zprávy - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Pranostiky:
 
  A jak se bude den prodlužovat?
Lucie noci upije, ale dne nepřidá
Na Boží narození o bleší převalení
Na Nový rok o slepičí krok
Svatá Ida (4. 1.) ta dne přidá.
Na Tři krále o skok dále
a
Na Hromnice o hodinu více,
Ale to je již jaro přede dveřmi. Prodlužování začalo  22. prosince 2023 ve 04:28 (zimní slunovrat)
 
Prosím laskavé čtenáře o doplnění jiných neuvedených říkanek  o prodlužování dne
 

8. 1. 2024