Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

02 2024- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

13. 1. 2024

Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1. – 4. EDU jsou v provozu. Oba dva bloky ETE jsou v provozu.
Smutná zpráva prof. F. Janouch
Události v zahraničí : Velká Británie zveřejnila plán na zčtyřnásobení kapacity jaderné energetiky. NuScale snižuje počet pracovních míst a "znovu se zaměřuje na klíčové strategické oblasti"
Trocha poučení-  Na Hromnice o hodinu více
 
 
Provoz EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok -  98 % provoz v režimu výkonového efektu
4.      blok – 100 %
Výroba 2024 520 GWh
 
Provoz  ETE
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1103 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 290 842 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1088 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 288 073 MWh
 
Smutná zpráva
Ve věku 92 let ve Švédsku zemřel v pátek 12.1. zakladatel a dlouholetý předseda Nadace Charty 77, jaderný fyzik František Janouch. Informovala o tom nadace, podle které Janouch patřil k nejvýznamnějším osobnostem veřejného a společenského života druhé poloviny 20. století. Byl také autorem mnoha vědeckých prací, členem mezinárodních vědeckých organizací a přednášel na řadě univerzit.V 60. letech byl František Janouch ředitelem Institutu nukleární fyziky Československé Akademie věd, později se stal profesorem Královské švédské akademie věd.
Byl členem vědecké rady UJV. Čest jeho památce.
 
Zahraničí
Velká Británie zveřejnila plán na zčtyřnásobení kapacity jaderné energetiky
11 ledna 2024, Britská vláda zahájila plán na dosažení ambice, aby Spojené království mělo do roku 2050 kapacitu 24 GWe jaderné výroby, což představuje přibližně 25 % předpokládané poptávky po elektřině v zemi.  Velká Británie zveřejnila plán na zčtyřnásobení kapacity jaderné energie: Jaderná politika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
NuScale snižuje počet pracovních míst a "znovu se zaměřuje na klíčové strategické oblasti"
8 ledna 2024, společnost NuScale Power Corporation, která se zabývá vývojem malých modulárních reaktorů (SMR), oznámila opatření, včetně ztráty 154 zaměstnanců, což podle ní ušetří 50 až 60 milionů USD ročně a "zlepší svou obchodní, finanční a strategickou pozici".
 
Na Hromnice o hodinu více
Máří M. Dufková – Třetí pól , mi poslala analýzu časového faktoru v pranostikách , abych ji zveřejnil.
Děkuji a s radostí tak činím a Máří přeji hodně dalších  úspěšných publikování:
 

16. 1. 2024