Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

06 2024- Zprávy z jaderné energetiky a další informace

10. 2. 2024

Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1, 2 a 4. EDU jsou v provozu.Blok 3 má plánovaná odstávka pro výměnu paliva , investice a revize .Oba bloky ETE v provozu.
 
Události v zahraničí:
Zahraničí: Írán oznámil zahájení prací na novém areálu jaderné elektrárny. Pět společností vyjádřilo zájem o novou výstavbu jaderné elektrárny v Kozloduji. Ekologické povolování polské elektrárny SMR postupuje. Nový světový rekord v závěrečných fúzních experimentech JET. Zintenzivnily se přípravné práce na prvním ruském pozemním reaktoru SMR
 
Provoz EDU
1.      blok – 100 %
2.      blok - 100 %
3.      blok -   odstávka pro výměnu paliva, revize a kontroly 21 den, režim 7
4.      blok – 100 %
Výroba 2024 – 1 614 GWh
Provoz  ETE
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1095 MWe
§ výroba elektřiny od začátku roku: 1 006 909 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku:blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1086 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 878 830 MWh
Zahraničí
Írán oznámil zahájení prací na novém areálu jaderné elektrárny
2. února 2024, Íránská organizace pro atomovou energii (AEOI) oznámila zahájení prací na lokalitě v provincii Hormozgan, která bude podle ní domovem čtyř nových jaderných reaktorů.
Pět společností vyjádřilo zájem o novou výstavbu jaderné elektrárny v Kozloduji
5. února 2024, Lhůta pro vyjádření zájmu o výstavbu navrhovaných dvou nových bloků v jaderné elektrárně Kozloduj v Bulharsku již uplynula, žádost podalo pět společností. Pět z nich vyjádřilo zájem o novou jadernou výstavbu v Kozloduje: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
Ekologické povolování polské elektrárny SMR postupuje
5 února 2024,.Společnost Orlen Synthos Green Energy (OSGE) může nyní zahájit ekologický a lokalizační výzkum pro svůj plánovaný projekt malého modulárního reaktoru (SMR) ve Stawy Monowskie v polském Malopolsku poté, co generální ředitel pro ochranu životního prostředí (GDOŚ) vydal zprávu o vlivu projektu na životní prostředí. Ekologické povolování polské elektrárny SMR pokračuje: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
Nový světový rekord v závěrečných fúzních experimentech JET
9. února 2024. Společný evropský torus (JET) vyprodukoval největší množství energie dosažené při fúzním experimentu během posledního kola experimentů s deuteriem a tritiem, čímž překonal svůj vlastní rekord z roku 2021. Nový světový rekord v závěrečných fúzních experimentech JET: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
Zintenzivnily se přípravné práce na prvním ruském pozemním reaktoru SMR
9. února 2024. Probíhá výstavba pracovních táborů a nové silnice do areálu pro projekt malého modulárního reaktoru v Jakutsku, přičemž Rosenergoatom byl oficiálně označen jako provozní organizace mateřskou společností Rosatom. Zintenzivnily se přípravné práce na prvním ruském pozemním reaktoru SMR: Nová jaderná energetika - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
 
 
 
 

12. 2. 2024