Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

10 – 24  Zprávy z jaderné energetiky a další informace

9. 3. 2024

 
Jednou větou:                     
Provoz JE: Bloky 1, 2 a 4. EDU jsou v provozu. Blok 3  EDU má plánovanou odstávka pro výměnu paliva , investice a revize .Oba bloky ETE jsou v provozu.
Z domova: Česko francouzské jaderné forum
Události v zahraničí: JE Vogtle 4 připojen k síti
Provoz EDU
blok – 100 %
blok - 100 %
odstávka pro výměnu paliva, revize a kontroly 42. den, režim 6, zavezené palivo
blok – 100 %
Výroba letos 2 620 GWh
Provoz ETE
8. 3. 2024
První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1102 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 1 746 722 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1093 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 1 601 221 MWh
 
Z domova
 
Česko francouzské jaderné forum
Jaderné fórum se konalo v Galerii Rudolfina 5.3.2024 a sál byl téměř plný. Vystoupení řečníků se nesla hlavně v obecné rovině, ale těžko šlo přeslechnout několik vstřícných výroků francouzských top manažerů směrem k českým partnerům.
Generální ředitel koncernu EDF Luc Rémont v úvodní řeči označil Českou republiku za jeden z klíčových trhů vedle domácího francouzského a britského. Francii a Česko prohlásil za tahouny jaderné renesance v Evropě. Viceprezident technologické divize EDF, společnosti Framatome Frédéric Lelièvre zmínil spolupráci se společnostmi Škoda JS a ZAT, které už dnes dodávají komponenty a řídicí systémy pro francouzské reaktory. Považuje to za dobrý základ pro budoucí účast českých dodavatelů na stavbě nových bloků v Dukovanech a Temelíně.
 
Největší pozornost se logicky soustředila na závěrečnou řeč, kterou přednesl prezident Emmanuel Macron. „Výstavba jaderných bloků není jen byznys, je to také otázka energetické bezpečnosti a ekologické udržitelnosti,“ zdůraznil Macron a dodal, že „preferuje energii, kterou si sami vyrobíme, před tou, kterou musíme dovážet.“ Kromě spolupráce při stavbě velkých jaderných bloků zmínil také příležitosti v oblasti SMR a jaderné fuze. Zazněl i příslib jaderného vzdělávání a v neposlední řadě i nabídka obohacovacích prací pro jaderné palivo.
Nicméně  hlavní téma byl tendr na dostavbu EDU. V tom se Francie hlasitě přihlásila. Jméno vítěze bychom měli znát nejpozději na konci června.
 
 
 
Smutná zpráva
V úterý 5. března, nás opustil Zdeněk Horák, pracoval v oblasti investic na EDU, věnujme mu vzpomínku, byl to dobrý kolega a vůbec dobrý chlap.
 
Ze zahraničí
 
JE Vogtle 4 byla připojena k síti
4.March 2024. Reaktor AP 1000 (Westinghouse začal vyrábět elektřinu a byl poprvé připojen do sítě. Stalo se tak 1. 3. 2024. JE Vogtle patří společnosti Georgia Power (USA). Grid connection for Vogtle 4 : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Francie stanovila dlouhodobé plány jaderné recyklace
8. března 2024. Ministr hospodářství, financí, průmyslu a digitální suverenity Bruno Le Maire oznámil rozhodnutí pokračovat ve francouzské strategii zpracování a recyklace použitého jaderného paliva po roce 2040 s plány na prodloužení životnosti stávajících recyklačních zařízení a zahájení studií pro nový závod na výrobu paliva MOX a nový závod na zpracování použitého paliva. Francie stanovila dlouhodobé plány jaderné recyklace: Odpad a recyklace - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
 
 

18. 3. 2024