Vyhledávání


Cena za rok 2000

byla udělena autorskému kolektivu představovanému PhDr. Eliškou Fučíkovou, CSc., ředitelkou památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, RNDr. Dusanem C. Stulikem, CSc. a Franceskou Pique, Getty Conservation InstituteProf. Johnem D. Mackenzie a Erikem P. Besherem, PhD., University of Californiapracovníky Správy Pražského hradu a kolektivem restaurátorů Svatovítské mozaiky za projekt “Čištění a konzervace mozaiky na Zlaté bráně katedrály sv. Víta na Pražském hradě z let 1370 – 1371 za použití technologie sol-gel”.
IA CR ocenila mimořádnost projektu, v rámci kterého široký mezinárodní tým představovaný významnými historiky, restaurátory a vědeckými pracovníky z oblasti chemie a materiálového inženýrství provedl komplexní průzkum stavu mozaiky, klimatických a atmosférických faktorů
a znečištění ovzduší, jež na ni negativně působí a navrhl vědecky podložené přístupy k její záchraně.
V procesu realizace projektu pak tento tým vyvinul a aplikoval speciální metodiku a postup jejího čištění umožňující odstranit produkty koroze bez poškození vlastní skloviny a vyvinul a ověřil systém dlouhodobé povrchové ochrany mozaiky na bázi technologie sol-gel a fluorovaných polymerních materiálů. S použitím vyvinutých postupu a materiálů byla mozaika o ploše 84 m2 v průběhu let 1998 – 2000 zrestaurována a vytvořeny podmínky, aby tato unikátní historická památka byla uchována pro budoucí generace.

31. 1. 2014