Vyhledávání


Cena za rok 2001

byla udělena v obou kategoriích.
V kategorii za vynikající technický projekt byla cena je udělena autorskému kolektivu vedenému Ing. Karlem Jungwirthem, DrSc. za úspěšně realizovaný technický projekt “Vybudování badatelského centra výkonových laserů PALS”.
IA ČR udělením ceny ocenila vybudování moderního pracoviště pro výzkum a využití laserového plazmatu, na kterém je provozován jeden z největších evropských laserových systémů, impulsní terawatový jodový laser převzatý z Ústavu kvantové optiky v Garchingu u Mnichova. Dvacetičlenný tým v rámci projektu vypracoval a zrealizoval:
  • projekt čisté, tepelně stabilizované a otřesuvzdorné laserové haly;
  • výstavbu objektu laserové haly;
  • instalaci modernizovaného výkonového laseru a jeho oživení;
  • projekt a realizaci unikátní laserové vakuové terčíkové komory.
IA ČR rovněž ocenila, že toto unikátní technické dílo slouží vědeckým týmům nejen z České republiky, ale i zahraničí.
V kategorii za významný přínos k rozvoji inženýrského výzkumu byla cena udělena autorskému kolektivu pod vedením Prof. Ing. Ivo Schindlera, CSc. z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava za projektLaboratorní trať TANDEM.
Tato trať představuje unikátní zařízení pro modelování a optimalizaci reálných procesů tváření a termomechanického zpracování, které nemá v celé Evropě obdobu a i z pohledu špičkových světových výzkumných center je vysoce konkurenceschopné. Vybudování trati otevřelo cestu pro zvýšení účinnosti výzkumu a vývoje v této oblasti, jež je tradiční doménou českého materiálového inženýrství.
Inženýrská akademie rovněž udělila čestná uznání IA ČR za rok 2001:
  • Autorskému kolektivu firmy TESCAN s.r.o. vedenému Ing. Martinem Zadražilem za realizovaný projektRastrovací elektronový mikroskop Vega.
Inženýrská akademie ocenila, že vznikl dokonalý přístroj, jehož elektronově optická část nabízí celou škálu pracovních režimů pro různorodé aplikace a dokonalé softwarové vybavení umožňující jednoduché, plně automatizované ovládání. Přístroj ve své kategorii úspěšně konkuruje výrobkům firem s dlouholetou tradicí a zkušenostmi.
  • Doc. Ing. Miroslavu Grégrovi a Ing. Františku Hezoučkému za osobní podíl na dobudování a spuštění jaderné elektrárny Temelín.
Inženýrská akademie považuje jadernou elektrárnu Temelín za významné dílo, jež dokumentuje vysokou technickou úroveň inženýrského výzkumu a vývoje i výrobní a realizační sféry v České republice a také vysokou úroveň techniků a všech dalších profesí, které se ve stádiu projekce i realizace na výstavbě jaderné elektrárny podíleli.

31. 1. 2014