Vyhledávání


Cena za rok 2008

Rada IA ČR rozhodla za rok 2008 udělit Cenu v kategorii za vynikající realizovaný technický projektautorskému kolektivu Leteckého ústavu FSI VUT v Brně pod vedením Prof. Ing. Antonína Píštěka, CSc. za projekt „Vývoj a realizaci letounu VUT100“.
Rada IA ČR udělením Ceny ocenila projekt, jež umožnil vyvinout v České republice nový sportovní letoun s moderním konstrukčním řešením s parametry přesahujícími světové letecké výrobce dané kategorie. Letoun, navržený jako víceúčelový, jednomotorový čtyř až pětimístný dolnoplošník je určen pro široké spektrum využití od výcviku civilních a vojenských pilotů, všeobecné komerční využití, turistické a sportovní létání i speciální účely. Letoun byl realizován ve dvou letových prototypech
a zahajuje se sériová výroba. Projekt je výsledkem spolupráce konsorcia Leteckého ústavu FSI VUT v Brně, garanta projektu, EVEKTOR, s.r.o., LOM, s.p., Praha a Technometra Radodín. Vývoj letounu byl impulsem českému leteckému průmyslu a vedl k vývoji dalších letounů vyšší kategorie.
IA ČR zároveň udělila čestné uznání projektům:
„Vírová turbína“ autorského kolektivu Energetického ústavu FSI VUT v Brně pod vedením
Prof. Ing. Františka Pochylého CSc.
„Most přes Labe – Nymburk obchvat, SO 202 – Silnice I/38“ autorského kolektivu pod vedením Ing. Pavla Němce, Pontex spol. s.r.o.

31. 1. 2014