Vyhledávání


Cena za rok 2020

 

Cena za rok 2020 byla udělena v kategorii za vynikající realizovaný technický projektautorskému kolektivu CIIRC ČVUT pod vedením PhDr. Mgr. Víta Dočkala, Ph.D.

 

Ochranná polomaska CIIRC RP95-3D

 

Udělením Ceny IA ČR ocenila návrh, vývoj a realizaci protivirové masky nejvyšší třídy ochrany FFP3, která by měla chránit zejména lékaře v nemocnicích i pracovníky záchranných složek, a to především v době koronavirové pandemie. Pro vývoj ochranné masky byla zvolena technologie 3D tisku, která umožňuje rychlý proces prototypování a zajišťuje vysokou kvalitu výsledného produktu. Klíčovým výstupem projektu tak je produkt – maska, která v kombinaci s filtrem P3 garantuje téměř stoprocentní nepropustnost (ochranu) vůči mikrobům a virům. Důležitým parametrem produktu je relativně nízká pořizovací cena (v porovnání s méně účinnými jednorázovými respirátory) a též nízká hmotnost masky, která zajišťuje pohodlné užívání.

Projekt měl v době prudkého nástupu epidemie obrovský společenský význam. Zároveň je třeba vysoce vyzdvihnout, že tisková data k polomasce RP95-3D byla společnosti poskytnuta zdarma na www.rp95.cz. Kdokoliv s příslušným technologickým  vybavením  může  stále pro nekomerční účely  data  volně  stáhnout a dle návodu si polomasku vyrobit. Data k masce má v současné době k dispozici téměř 100 organizací z více než 30 zemí světa.

 

Sponzory Ceny IA ČR jsou Nadace Preciosa

a MM Průmyslové spektrum

 

16. 3. 2023