Vyhledávání


Cena za rok 2023

 

Cena za rok 2023 byla udělena v kategorii za vynikající realizovaný technický projekt
 
 Podkritický reaktor VR-2
 
autorskému kolektivu
Katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT
 pod vedením
Ing Jana Rataje, Ph.D. a Ing. Filipa Fejta Ph.D.
 
Udělením Ceny IA ČR ocenila unikátní projekt ryze českého výzkumného jaderného zařízení, které bylo navrženo a realizováno pracovníky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Do výstavby reaktoru VR-2 byla zapojena celá řada českých společností (Witkowitz, a. s., ŠKODA JS a. s., dataPartner s.r.o., VF, a. s., Watek s.r.o. a BeHo spol. s  r.o.). Všechny hlavní komponenty reaktoru jsou české výroby.
Úroveň zpracování projektu je vysoká, jedná se o špičkové technické dílo. Reaktor je koncipován jako podkritický systém, řízený vnějším neutronovým zdrojem - neutronovým generátorem typu D-D. Toto řešení zajišťuje vysokou inherentní bezpečnost. Velkou výhodou reaktoru VR-2 je jeho variabilita a flexibilita. Reaktor VR-2 byl navržen tak, aby bylo možné měnit řadu fyzikálních parametrů. Unikátně řešená je vnitřní vestavba, která nese palivo reaktoru. Použití elektronicky řízeného generátoru jako vnějšího zdroje neutronů umožňuje nejen okamžité zastavení štěpné reakce vypnutím tohoto zdroje, ale i volbu časového průběhu (kontinuální nebo pulzní) a intenzity emise neutronů.
Zařízení svou variabilitou nabízí řadu uplatnění. Kromě uplatnění v oblasti jaderného vzdělávání, výcviku nových jaderných odborníků a propagace jaderné energie, bude zařízení využito také v oblasti vědy a výzkumu. Reaktor nalezne své uplatnění při vývoji a testování detekčních systémů, rozvoji metod pro stanovení neutronově-fyzikálních parametrů jaderných reaktorů, ověřování výpočetních kódů a vývoji nových jaderných technologií.
 
Sponzory Ceny IA ČR jsou Nadace Preciosa
a MM Průmyslové spektrum

 

5. 12. 2023